Publicaties

Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2012 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2006

Het Tribunaal

Solidariteit Zuidoost zet zich in om maatschappelijke problemen en misstanden bespreekbaar te maken. De partij verricht daarvoor onderzoek, analyseert de problematiek, stelt misstanden aan de kaak en komt met oplossingen. Fractievoorzitter Makdoembaks publiceert zijn bevindingen bij Uitgeverij Het Tribunaal.

Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

Verzwegen werk van Prof. Dr. P.C. Flu

Falend beleidDe Surinaamse medicus Paul Christiaan Flu (1884-1945) bracht het tot hoogleraar tropische hygiëne en rector magnificus van de universiteit Leiden. In 1910 hield hij een baanbrekende lezing over de zeer hoge kindersterfte in Suriname. Zijn adviezen waren verrassend modern. Zo pleitte hij voor de introductie van consultatiebureaus. Wat deed de koloniale overheid? Niets. Het rapport van Flu verdween in een bureaulade. Totdat Nizaar Makdoembaks het ontdekt in de archieven.

Makdoembaks publiceert in dit boek het manuscript van Flu integraal. Ook verzorgt hij de (cultuur)historische context. De hoge kindersterfte is voor alles een erfenis van de slavernij. De vele verkrachtingen en het bijslaapsysteem veroorzaakten grote aantallen seksueel overdraagbare aandoeningen. Met een hoge kindersterfte als gevolg.
Een onthullend boek en een eerherstel voor Paul Christiaan Flu, dat de lezer ook meeneemt in het bewogen persoonlijke leven van deze gedreven arts en onderzoeker.

“Ik heb het boek gelezen én herlezen. Het is een indrukwekkend document. […]gedegen speurwerk.” Peter Flu (kleinzoon van P.C. Flu)

Colofon
Research en redactie: 6575 Tekstbureau
Tekstadviezen: Frans Meulenberg
Eindredactie: Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
Foto omslag: Dreamstime
Illustraties: Michiel Tan
Vormgeving: Frits van der Heijden

Uitgeverij de Woordenwinkel

188 pagina’s : ISBN 978-90-76286-19-8 NUR code: 696 Prijs: € 25,- (€ 21,- + € 4,- verpakkings- en verzendkosten)
Bestelling via de boekhandel
Bestelling: www.solidariteitzo.nl
direct bestelen

Chinezen gekwetst in Oost en West

Falend beleidApril 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog. Chinese arbeiders uit Rotterdam werken als stoker op olietankers van Shell. Een gevaarlijke klus, tegen een geringe vergoeding. Zij gaan in staking. Als deze staking steeds grimmiger vormen aanneemt, grijpen politie en bewakers van de olieraffinaderij op Curaçao in. Ze schieten zonder pardon vijftien Chinezen dood. Het hele gebeuren is in het boek De Aprilmoorden gereconstrueerd. De auteur vecht voor eerherstel van de Chinese arbeiders als vergeten oorlogsslachtoffers. Met succes. De slachtoffers worden jaarlijks op 20 april, de Nationale Herdenkingsdag Aprilmoorden, herdacht en geëerd. Althans, op Curaçao. Wat doet de Nederlandse overheid? Niets. In dit boek presenteert de auteur de resultaten van nieuw onderzoek, met nieuwe documenten én… getuigenverklaringen.

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC www.nationaalmonumentcuracao.com). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012).

Samenvatting: Chinezen gekwetst in Oost en West
Summery: Chinese bled in East and West
Summery: Siudadanonan Chines perhudiká na Ost y West
Summery:

Colofon
Research en redactie: 6575 Tekstbureau
Tekstadviezen: Frans Meulenberg
Eindredactie: Kabos-Van der Vliet Redactiebureau
Foto omslag: Dreamstime
Illustraties: Michiel Tan
Vormgeving: Frits van der Heijden

Uitgeverij de Woordenwinkel

226 pagina’s : ISBN 978-90-76286-17-4 NUR code: 697 Prijs: € 39,39 (verpakkings- en verzendkosten)
Bestelling: www.solidariteitzo.nl
direct bestelen

medianieuws

artikelen

Openbare gezondheid Grenzeloos ziek
Vlinders